Дренажна система на прозорец

Конструкциите на прозорците, особено когато става въпрос за прозорците на жилищните помещения, са зона с резки промени в температурата и влажността. При такива условия често се появява конденз в количества, които изискват специални мерки за източване на получената вода. За това в металопластичните профили на прозорците е предвидена дренажна система на прозореца. Дренажна система на прозорец. Кондензация в прозоречни конструкции. Стоманопластовите прозорци имат много добри уплътнения. Но въпреки това в конструкцията им има незапечатани кухини, в които се осъществява газообмен между пространството на помещението и улицата. Обикновено нивото на влажност в жилищен район е по-високо, отколкото навън. Водната пара прониква през най-малките течове в зона с по-ниска концентрация, тоест отвътре навън, и постепенно охлаждайки, кондензира. Това се случва в кухината между рамката на прозореца и подвижното крило, както и в областта на фалца, където е монтиран стъклопакетът.

Дренажна система на прозорец

За отвеждане на водата в PVC дограмата има дренажни отвори, разположени по външния ръб на фалца и близо до външния вестибюл на рамката на прозореца. Отваряйки крилото, можете да видите тези дупки. Повърхността на профила в тези зони е наклонена навън, точно към вентилационните отвори. Поради което кондензатът не застоява в кухината и се отстранява напълно. Накъде водят дренажните отвори в PVC дограмата? Малки сенници често могат да се видят от външната страна на рамката на прозореца. Това са изходите на дренажната система на прозореца. Тоест отворът води до кухината на профила, която е най-близо до външната повърхност. Външният изходен отвор е направен над хоризонталната напречна част на вътрешната кухина, което ограничава проникването на вода и я извежда навън. Декоративните сенници на дренажните изводи в PVC дограмата служат като защита срещу проникване на външна влага и като средство за естетическа декорация на прозорците.

Метод за отстраняване на кондензата навън

Това обаче не е единствената възможност за организиране на дренажната система на пластмасови прозорци. Каналът за оттичане на вода може да преминава вертикално в кухината на профила, до крайния жлеб на долната му повърхност. В този случай отводняването на водата се извършва през отвор под профила, който не се вижда отвън и е добре защитен от атмосферна влага. При такова устройство на прозоречната система отливът трябва да се монтира само във втория жлеб на профила. В противен случай водата от канала ще попадне под отлива, което ще доведе до намокряне на монтажния шев и материалите, разположени отдолу. Дренажната система на пластмасовите прозорци може да комбинира и двата метода за отстраняване на кондензата навън. Във всеки случай трябва да бъдете много внимателни с монтажа. Дренажната система на прозореца има същите канали в горния профил на рамката. Това е необходимо за изравняване на налягането в дренираните кухини.