Защо прозорците замръзват

Когато навън стане студено, пластмасовият прозорец може да замръзне. В резултат на това върху стъклото отвътре се появяват капчици конденз. Ако има малко от тях, не е нужно да правите нищо. Това се счита за норма. Съвсем друг въпрос е, ако на перваза на прозореца се образуват локви, а самата рамка е покрита с ледена кора. Нека да разберем какво да правим, ако пластмасов прозорец замръзне. Защо прозорците замръзват. Събрахме в един списък най-честите причини, поради които прозорците в къщата могат да се потят и да замръзнат. Грешки при монтиране на прозорец. Например, когато се прави монтажен шев, се извършва непълно разпенване, пароизолацията липсва или е лошо оборудвана. В този случай в пяната се появяват дупки, през които уличният въздух навлиза в къщата. Те са толкова малки, че не можете да ги видите. В някои случаи самият прозорец не съответства на отвора на прозореца, така че пролуките са твърде големи и конструкцията замръзва.

Защо прозорците замръзват

Топлият въздух трябва да се издигне над радиатора и да затопли стъклото. Това може да бъде затруднено от твърде широки первази на прозореца. Особено без вградена вентилационна решетка, както и от къси завеси и неправилно монтирани отоплителни уреди. Това е доста лесно да се провери. Поставете вентилатор на перваза на прозореца или запалете дебела декоративна свещ. Ако кондензът спре да изпада, тогава причината е недостатъчна конвекция. Висока вътрешна влажност. Ако в стаята е влажно и измръзване извън прозореца, кондензът е неизбежен. Процеси като готвене, душ, миене, поливане на цветя и миене на подове повишават влажността. А също и изтичане на отоплителната система, водоснабдяване с бавно просмукване в стените. След основен ремонт високата влажност остава в апартамента за около 2 летни сезона, след козметичен – за 1. Изследването на микроклимата ще помогне да се определи степента на влажност в помещенията и да се изберат правилните прозорци.

Лош обмен на въздух

Пластмасовите прозорци не могат да „дишат“. Стегнатостта е максимална. Но в комплект с лоша изпускателна вентилация, тя дава замръзване на прозорците, конденз. За да се уверите, че причината е недостатъчен обмен на въздух, поставете лист хартия срещу вентилационната решетка с полуотворен прозорец. Ако листът се залепи, тогава всичко е наред с обмена на въздух. Ако не, е време да помислите за подобряване на вентилацията. Когато монтират прозорец, инсталаторите настройват крилото в неутрален режим. Това означава, че степента на сцепление на стъклото към рамката ще бъде средна. За да предотвратите пропускането на течения и замръзване на прозорците през зимата, крилата трябва да бъдат превключени в режим „зима“. И през топлия сезон, завъртете ексцентриците в позиция „лято“. Ниска температура вътре. Ако температурата в помещението е под +18 градуса, не може да се избегне кондензация. Ето защо е важно да се поддържа достатъчно ниво на отопление в помещението, за да се изключи проблемът.

Как да отстраня проблема?

Ако пластмасовият ви прозорец е замръзнал, често е лесно да се поправи. За да направите това, трябва да направите следното. Ако причината е некачествена инсталация, трябва да се свържете с инсталаторите и да поискате да коригирате недостатъците. Това обаче може да стане, докато гаранцията е в сила.
Ако има лоша вентилация, трябва да осигурите редовно проветряване на помещението. И прозорците ще спрат да замръзват. Ако конвекцията е нарушена, перваза на прозореца може да бъде скъсен или заменен с прорезен модел. В случай на неправилна инсталация на батериите ще бъде по-трудно. Трябва да пренаредите отоплителните устройства.
Ако в помещението има висока влажност, трябва да се погрижите за засилена вентилация и проветряване. Ако клапите не са превключени в подходящия режим, достатъчно е да се запасите с шестоъгълник. Регулирането на изолационните стъкла може да се извърши без помощта на специалисти. Повечето ситуации можете да се справите сами. Основното нещо е правилно да се определи защо прозорците замръзват.