Пластмасови прозорци

Разпространеният вариант за остъкляване на жилищни, обществени, офис и търговски сгради днес е пластмасовата грама. Въпреки това, през последните години търсенето на тях започна постепенно да намалява изолационните стъкла с дървени рамки започнаха да образуват осезаема конкуренция. И двата варианта имат плюсове и минуси. Ето защо, преди да поръчате остъкляване. Tрябва да разберете кои прозорци са по-добри пластмасови или дървени. Прозорците трябва да осигуряват висока степен на херметичност, топлоизолация, да предпазват интериора от шум, течения и прах. Също така се налагат повишени изисквания към техните естетически параметри и ергономия. Всички тези характеристики пряко зависят от дизайна на прозореца. Ето защо, за да отговорите на въпроса кое е по-добре дървени или пластмасови прозорци, трябва да се запознаете с тяхното устройство.

Пластмасови прозорци

Дограмата на съвременните дървени прозорци се различава значително от традиционната дограма, използвана в миналото. Това са профилни конструкции със сложна форма на напречното сечение, което им позволява да се конкурират с PVC прозоречни блокове. Техният профил ви позволява да осигурите запечатана веранда, която предотвратява загубата на топлина и течения, а също така осигурява висококачествена звукоизолация. Същите прозорци с двоен стъклопакет са монтирани в дървени рамки, както и в пластмасовите прозорци. Основният проблем на естественото дърво при производството на прозорци и врати е зависимостта на неговата форма и размер от външни физически параметри: когато нивото на влажност и температурни колебания се променят, дървото може да се деформира. В резултат на това в блока на прозореца могат да се появят значителни пролуки или, обратно, повърхностите се трият една в друга.

Eстествен бо

Този проблем се решава от производителите на прозоречни конструкции чрез използване на лепен ламиниран дървен материал вместо масивно дърво. Дървесината се сглобява от тънки ламели от естествен бор, лиственица или дъб. Ламелите са надеждно свързани помежду си под налягане с помощта на специално лепило. В резултат на това е възможно да се получи почти монолитен профил, чиято твърдост е сравнима с тази на армирания PVC. Дървесината не е подложена на термична деформация. Импрегниран е със специални съединения, които повишават устойчивостта на влага. Предпазват дървото от гниене, гъбички и ултравиолетово лъчение. Подготвеният дървен материал се обработва със специален грунд и се лакира. Лакът осигурява допълнителна защита на дървото и служи като декоративен покривен слой.