Как може да премахнем конденза

Кондензът е може би едно от най-неприятните явления, чиято поява не само води до загуба на комфорт. Но може да засегне както вашето здраве и близките, така и здравето на вашия дом. Което води до черна плесен по тавана, стените, дограмата, завесите, шкафовете или ъглите с лоша вентилация на въздуха. Как може да премахнем конденза. Какво точно е конденз? Може би често сте забелязали как прозорците се потят, особено в студено време, или стените на къщата са мокри на допир. Това е кондензацията. Вече знаем, че въздухът съдържа различни количества водна пара. Колкото по-топъл е въздухът, толкова по-голямо е парното налягане. И когато влажността на въздуха достигне стойността на насищане, въздухът вече не може да задържа водна пара. Което води до кондензация, обикновено на по-студени повърхности в помещението, като прозорци или вътрешни част от стените.

Фактори, които предизвикват появата на конденз

Поради тези причини кондензът най-често се свързва с прозорците на къщата. Те имат най-висок коефициент на топлопреминаване. Между строителните елементи на къщата и съответно най-ниска температура на контактните повърхности с въздуха в помещението. Периоди на висока влажност, както в дома, така и извън него. Пространства, където влагата се произвежда за кратко време, като баня или кухня. Много ниски външни температури. Наличието на много растения в стаята. Използване на материали като бетон, мазилка или пясъчник в сградата или саниране на сградата, които изискват големи количества вода. Липса на въздушна вентилация на помещенията. Неотопляеми помещения, което води до понижаване на температурата на повърхността вътре в къщата и на изолационния стъклопакет. Плътни завеси пред прозорците, които действат като термична бариера.

Как може да премахнем конденза

Изберете прозорци с отлични топлоизолационни свойства. Топлоизолацията на вашия дом е нещо повече от минаваща тенденция, имаща дългосрочни последици за повишаване на вашия комфорт и вашите близки. Ето защо, когато оборудвате дома си, не забравяйте да изберете прозорци с превъзходни топлоизолационни свойства. Видовете топлоизолационни стъклопакети, използвани при производството на топлоизолационна пвц и алуминиева дограма, имат способността да задържат топлината. Тя остава вътре в къщата през студения период на годината и да предотвратява парниковия ефект в топлите периоди. По този начин вашият комфорт се подобрява. И вашата среда е защитена чрез намаляване на консумацията на енергиявъв вашия дом и емисиите на CO2 в атмосферата. Въпреки това, има определени условия, при които прозорците с този тип оборудване могат да доведат до кондензация. Но зависи от местоположението, други конструктивни елементи и други полезни фактори, споменати по-горе.

Контрол на влажността на въздуха

Контролирайте влажността на въздуха в помещенията. За да намалите трайно и дори да елиминирате кондензата във вашия дом. Трябва да намалите количеството водна пара във въздуха, така че относителната влажност на въздуха в помещенията да е в нормалните граници, между 30% и 50%. Можете да направите това, като използвате високоефективна вътрешна вентилационна система. Не забравяйте да проветрите стаите. Проветряването на стаи във вашия дом е едно от най-простите и ефективни действия, които можете да направите, за да се отървете от конденза завинаги. Независимо от сезона, не забравяйте да проветрявате стаите поне два пъти на ден, всяка по 10-15 минути. В допълнение към тези четири ключови съвета, които можете да приложите на практика още сега, помислете за другите фактори. Които благоприятстват появата на конденз в домовете и се опитайте да ги премахнете доколкото е възможно. Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да победите в борбата с конденза. Каним ви да изберете разумно дограмата за дома си, като се консултирате с нашата гама топлоизолационни прозорци в пвц и алуминиеви продукти.