Как се дава гаранция за прозорци.

Някои клиенти са спрели да приемат сериозно гаранцията за прозорци, тъй като много производители и продавачи са дискредитирали термина през последните години. Въпреки това, не трябва да се фокусирате върху безскрупулни търговци. Тъй като всяка гаранция е различна. В случай на поставяне на прозоречни конструкции, това е просто необходимо. Действително, работата на прозорците през целия им експлоатационен живот до голяма степен зависи от неговото присъствие. Защо гаранцията за прозорци е толкова важна. Как се дава гаранция за прозорци. Модерните прозорци, ако са направени по някакъв начин от нискокачествени компоненти, много бързо ще ви уведомят за сериозни проблеми. Това може да бъде разхерметизиране на конструкцията деформация на профила. Нарушения в работата на аксесоарите, пожълтяване на пластмасата излъчване на вредни вещества от прозорците.

Как се дава гаранция за прозорци

Което е придружено от появата на неприятни миризми незадоволителна топло и звукоизолация на конструкциите. Ето защо недобросъвестни производители и разни далавери се опитват да избегнат предоставянето на гаранция. В случай, че такъв документ бъде издаден на купувача, за тях ще бъде изключително проблематично да избегнат отговорност. Като същевременно да отстранят несъответствията за своя сметка. В крайна сметка е почти невъзможно да се окачи вината на купувача за смачкан профил или ръждясали неработещи фитинги. Много измамници на пазара на прозорци се опитват да заменят гаранцията с техническо обслужване. В никакъв случай не трябва да се съгласявате с подобни условия за продажба на прозорци.

Поддръжка на пластмасови прозорци

Разлика между поддръжка и гаранция. Под поддръжка на пластмасови прозорци се разбират услугите, предоставяни от производителя, които се извършват редовно на всеки 6 или 12 месеца. Комплексът от дейности по поддръжка на прозорци включва проверка на всички конструктивни елементи, смазочни уплътнения и механизми за отваряне. Както и ремонт или подмяна на счупени фитинги. Тази услуга е платена и няма нищо общо с предоставянето на гаранция. В резултат на това, купувачите се съветват да бъдат изключително внимателни при поръчка на прозорци. Когато производителят предостави гаранция, това означава, че той в уговорения срок за своя сметка ще отстрани възникналите по негова вина проблеми. А поддръжката първоначално означава, че всеки ремонт се заплаща от клиента. Някои производители понякога предоставят година или две обслужване за сметка на компанията.