Как се монтира прозорец на сутерен

Наличието на мазе е голямо предимство за всеки дом. Мазето е преди всичко допълнителна площ, която трябва да се използва рационално. Традиционно хората са свикнали да съхраняват ненужни неща в тях или да поставят котелни помещения. Но при правилно подреждане това пространство може лесно да се превърне например в работилница, фитнес зала, сауна, билярдна стая или библиотека. За да направите това, най-малкото трябва да инсталирате прозорци в него. Чрез тях в стаята ще влезе чист въздух и слънчева светлина. Прозорците на мазето са различни, точно като самите мазета и процесът на избор и инсталиране на прозоречни конструкции е различен от инсталирането на обикновени прозорци. Избор на материал за прозорци на мазето. Как се монтира прозорец на сутерен. В сутеренните етажи са монтирани прозоречни конструкции с пластмасови, дървени и алуминиеви профили.

Как се монтира прозорец на сутерен

Пластмасовите сутеренни прозорци са най-популярни поради своята практичност. Издръжливост и възможност за увеличаване на капандурата с около 10 % без загуба на твърдост и топлинни качества. Професионалистите препоръчват инсталирането на PVC конструкции в мазета. Прозорецът задължително трябва да има крила, които да могат да се отварят. Тъй като мазетата изискват системна вентилация, за да се избегне кондензация по стените. На местата, където пластмасовият профил е в контакт със стените на мазето, е необходим хидро и топлоизолационен слой. При монтиране на сутеренни прозорци алуминиевият профил се използва изключително рядко, главно в случаите. Когато в сутерена се планира неотопляемо помещение, например котелно или склад. Това се дължи на факта, че алуминият не е в състояние да предпази напълно от студено проникване.

Дървен профил

Дървените прозорци обикновено не се препоръчват да се монтират в помещения с висока влажност на въздух. Имайте предвид, че дървото е най-малко подходящо като профил за сутеренни прозорци. Въпреки това, благодарение на иновативните технологии, днес, ако желаете, може да се монтира дървен прозорец в мазето. Съвременен дървен профил за прозорци покрит с течен полимер, ламиниран, обработен със специални смеси му позволява да издържа добре на влага. Без да губи естетическите и технически свойства в продължение на много години. Общи препоръки за подреждане на прозорци в мазето. Ако искате да направите пълноценно жилищно пространство от мазе, например работилница или домашен офис. В процеса на остъкляване на стаята, трябва да се придържате към определени правила. Повърхността на прозореца трябва да бъде не по-малко от 1/8 от площта на пода.