Как се прави панорамно остъкляване?

Панорамните прозорци са специален вид остъкляване на сгради с помощта на полупрозрачни конструкции с минимален брой връзки. В този случай прозорецът може да заема цялата стена или по-голямата част от нея. Този тип остъкляване е възможно както в едноетажна, така и в многоетажна селска къща. Оценява се заради способността си да увеличава количеството естествена светлина. Визуално разширява пространството, отваря несравнима гледка, особено по склоновете. В допълнение, панорамното остъкляване придава на къщата скъп и модерен вид. Как се прави панорамно остъкляване. Плюсове и минуси на панорамното остъкляване. Как да изберем прозорци за панорамно остъкляване. Как да намалим топлинните загуби. Панорамното остъкляване е вид фасадно остъкляване, при което прозорците заемат цялата стена от пода до тавана. В същото време прозорецът е и ограждащата конструкция. Такова остъкляване е изработено от пластмасов, алуминиев профил или дори без него – безрамково остъкляване.

Как се прави панорамно остъкляване?

В момента панорамното остъкляване на вили и къщи се произвежда от почти всички компании, които произвеждат прозорци с двоен стъклопакет, строителни фирми и дизайнери. Плюсове и минуси на панорамното остъкляване Предимствата на панорамните конструкции включват: Издръжливост и устойчивост на неблагоприятни влияния на околната среда. Възможност за монтаж на еднокамерна и многокамерна дограма с двоен стъклопакет. Възможност за инсталиране на топли и студени профили, в зависимост от предназначението на помещението. Възможност за подреждане на големи прозорци с двоен стъклопакет без армировка. Възможност за изработка на извити и куполни елементи. Възможност за монтаж на всякакъв вид прозоречен отвор като щори и панти. Безопасността на прозорците с двоен стъклопакет се осигурява от специално филмово покритие. Добра звукоизолация. Възможност за боядисване на прозоречни профили в почти всякакъв цвят, имитация на повърхност като дърво или камък.

Недостатъци на панорамно остъкляване

Недостатъците включват: Голямата остъклена повърхност леко влошава топлоизолационните свойства. Цената на панорамното остъкляване е по-висока от обичайната. Това се дължи на конструктивни характеристики, разходи за труд и сложна инсталация. Възможна необходимост от допълнително затопляне на конструкцията за предотвратяване на конденз. Трябва да се отбележи, че панорамното остъкляване във вече построена къща е свързано с някои трудности, които трябва да бъдат преодолени. За да се замени цялата стена или част от нея със стъкло. И не можете да направите това без одобрен проект. Ако просто планирате изграждането на селска къща, помолете дизайнерите предварително да въведат панорамно остъкляване в проекта. Как да изберем прозорци за панорамно остъкляване. Стъклената конструкция е стена и трябва да изпълнява всичките си функции: топлоизолация, звукоизолация, устойчивост на влага. Херметичност, устойчивост на механично натоварване, удар, издръжливост и безопасност.

Безопасност на панорамното остъкляване

Необходимото ниво на звукоизолация ще бъде осигурено от профили с камери, пълни със звукопоглъщащи материали. Безопасността на панорамното остъкляване е много по-ниска в сравнение с каменните стени. Но сега за тяхното производство се използват ламинирани, подсилени, закалени дву и трикамерни прозорци с двоен стъклопакет. Подсилени със специални метализирани филми, които предотвратяват разпръскването на фрагменти и които не са толкова лесни за счупване. Ако говорим за пожарната безопасност на къщата, тогава дизайнерите трябва да предвидят бързи начини за излизане от къщата. И да използват най-малко запалими материали по време на строителството. Тъй като с внезапното разрушаване на голяма остъклена площ, тягата в къщата ще се увеличи няколко пъти, което може да ускори разпространението на огъня. Практиката на изграждане на рамкови къщи показва, че панорамните прозорци в райони с нашия умерен климат могат да се експлоатират успешно. Без да се намалява нивото на комфорт в помещението.

Видове панорамно остъкляване

В селските вили с панорамно остъкляване системата подово отопление в повечето случаи е достатъчна за поддържане на комфортна температура. Разновидности на панорамни прозорци. Те могат да бъдат, класически, еркерни, ъгълни, градински и други прозорци. Как да намалим загубата на топлина. Има два варианта за остъкляване: Студеното остъкляване често се търси за неотопляеми помещения, като летни къщи, веранди, беседки в страната. Има ниско качество на топлоизолация. Използва се в безрамково остъкляване или в комбинация с еднопластови алуминиеви профили. Топло остъкляване – използват се топли профили от дърво или пластмаса, които добре задържат топлината. В комбинация с трикамерна дограма с двоен стъклопакет осигуряват добра топлоизолация. Недостатъкът е високата цена. Днес разликата между двете става все по-размита. Друга новост е К-стъклото с отложени върху него различни метални оксиди. Еднокамерен двоен стъклопакет с К-стъкло и инертен газ може да замени тухлена стена с дебелина 0,6 м.

Как и къде да поръчате прозорци

Цената на панорамното остъкляване е доста висока. И няма нужда да се борите за намаляване на цената. Не може да се направи без издръжливи профили и висококачествени прозорци с двоен стъклопакет. Но можете да спестите пари по няколко начина. При поръчка на изработка и монтаж на остъкляване през зимата можете да получите 15% отстъпка. През зимата тези компании нямат много поръчки и намаляват разходите, за да привлекат клиенти. Можете също така да спестите време, тъй като няма дълги опашки за производство и монтаж. Всички компании предлагат отстъпки, например, на редовни клиенти. Поръчайте един прозорец от тях. Следващият път, когато се свържете, ще получите отстъпка за всички останали прозорци в къщата. Ако искате да остъклите цялата къща наведнъж, имайте предвид, че при голяма поръчка ще ви бъде осигурена обемна отстъпка. В случай, че монтажът на остъкляване се извършва от клиента самостоятелно, прозоречни конструкции могат да бъдат закупени на изгодна цена.