Стандартни и нестандартни прозорци

Всички съществуващи ограничения се появиха с причина. Стандартите са приети основно с цел да се гарантира дълготрайна и безопасна експлоатация на прозорците. Също така, при съставянето на стандартите беше взет предвид факторът на здравето. Например, ако отворът е по-малък от необходимите размери, в интериора няма да влезе достатъчно светлина. Такова неразрешено намаляване на ставката е забранено от санитарните и хигиенните стандарти. Стандартни и нестандартни прозорци. Минималният размер на пластмасов прозорец или друг дизайн се изчислява, като се вземе предвид този фактор. Превишаването на максимално допустимите размери увеличава вероятността конструкцията да не издържи натоварване от вятър или дори собственото си тегло. Увеличаването на масата на активните крила се отразява негативно на работата и издръжливостта на фитингите, тъй като те са подложени на повишени натоварвания. Всичко това е изпълнено не само със счупване на прозоречни конструкции, но и с наранявания по време на тяхната работа.

Стандартни и нестандартни прозорци

Освен това наредбите съдържат следните изисквания за размера на прозорците. Изчислената стойност на отклонението не може да надвишава 1/300 от общата дължина на който и да е от съставните елементи на прозореца или блока на вратите. Максимално допустимата стойност не трябва да бъде повече от 6 мм. Тези изисквания са важни за специалистите при изчисляване на конструкции в зависимост от регионалното натоварване от вятър. Въз основа на посочените стандарти се определят вида на профила и оптималните размери на блоковете за прозорци и врати. Възможните отклонения при изработката на конструкциите са от 1 до 2 мм. Освен това се допуска грешка от 2 мм, когато размерът на страната на блока надвишава 2 метра. Такива отклонения не влияят на функционалността на прозорците и не намаляват качеството на монтаж.

Изчисляване на конструкции

Прозорците се превърнаха в незаменим атрибут на съвременните къщи. Те са издръжливи, атрактивно изглеждащи и пълни с полезни функции. Преди да поръчате металопластична конструкция, важно е да разберете размерите на прозорците. Може би стандартните размери ще ви подхождат и скоро можете да вземете профила. Или след като измерите отвора на прозореца, ще разберете, че е необходимо да поръчате нестандартен дизайн. Как да направите правилните измервания? Според някои специалисти, размерите на пластмасовите прозорци зависят от вида на конструкцията, за всяка от които има стандартни параметри. Видовете прозорци са както следва: щора прозорец, еднолистни, двулистни и трилистни, балконски прозорец, прозорец с транец. Най-популярните опции са двулистни и трилистни прозорци. Прозорец с две крила, като правило, има следните параметри – 130 x 140 см, 120 x 120 см. При нас размерът на прозореца ще зависи от размера на перваза на прозореца.

Как да направим изчисляване на прозорец

Измерете разстоянието между страничните стени. След това общата ширина на пролуката, която е в монтажния шев, това се изважда от ширината на прозореца. Не забравяйте да оставите 20-30 мм празнини от всяка страна за пяната. Измерете височината на отвора. Извадете ширината на пролуките и дебелината на перваза на прозореца от получената стойност. Конструкциите по поръчка се считат за нестандартни пластмасови прозорци. Те имат или форма, или размери, които не се вписват в общоприетите норми. Според няс минималният размер на пластмасов прозорец, който може да се поръча, е 420 х 420 см. Препоръчително е да се поръча конструкция, в която отварящото се крило ще бъде по-голямо, така че фитингите ще издържат по-дълго време. Когато инсталирате нестандартен профил на прозореца, трябва да се уверите, че се поддържа пропорционален баланс на размера. В противен случай профилът може да се деформира. При вземане на размери проверете отново данните няколко пъти за да няма грешки.