Енергоспестяващи прозорци

Енергийно ефективните прозорци са по-скъпи от конвенционалните модели. В резултат на това за повечето купувачи е важно незабавно да разберат дали ще възвърнат инвестицията си в обозримо бъдеще. Освен това много клиенти не могат да направят правилните изводи. Тъй като днес са създадени много митове за енергоспестяващите технологии. Заедно с липсата на информация те дезинформират купувачите и не позволяват да се оценят напълно конкретните ползи от използването на иновативни решения. Тази статия ще разсее подобни митове и ясно ще обясни защо днес е от полза за всеки да инсталира енергийно ефективни прозорци. Енергоспестяващи прозорци. Какво представляват енергоспестяващите прозорци. За производството на такива продукти се използват специални прозорци с двоен стъклопакет, които са в състояние самостоятелно да задържат топлината вътре в помещенията.

Енергоспестяващи прозорци

Външно те не се различават от стандартните модели, могат да имат различна дебелина и една или две камери. Енергоспестяващите прозорци с двоен стъклопакет функционират по такъв начин, че не се изисква дори минимално човешко участие. Прозорците самостоятелно задържат топлината вътре в помещенията без допълнителни устройства. Учените успяха да постигнат този резултат, като разделиха всички вълни от спектъра на дълги и къси с помощта на специално покритие. Нанася се върху повърхността на обикновено полирано флоат стъкло и е в състояние да отразява точно дълги топлинни вълни. В този случай късите лъчи от видимия спектър преминават почти безпрепятствено през такова покритие. Тоест, всъщност вътрешната повърхност на стъклопакета независимо връща обратно в стаята топлината, която има тенденция да избяга навън и свободно преминава светлината. Такова покритие се нарича селективно или ниско емисионно.

Топлинни вълни на закрито

Най-добрият начин да разберете какво представляват енергоспестяващите прозорци е като ги сравните с конвенционално сито, което позволява на малките частици да преминават и задържа големите. Стъклото със специално покритие, състоящо се от цветни метали и полупроводникови метални оксиди, функционира по подобен начин. Той предава къси светлинни вълни и оставя дълги топлинни вълни на закрито. Благодарение на тази технология беше възможно значително да се повиши енергийната ефективност на прозорците. В момента производителите използват два вида стъкло – с меко и твърдо покритие. Стъкло с меко и енергоспестяващо покритие. Тези енергоспестяващи стъкла се произвеждат на специално високовакуумно оборудване. Което има вградена система за равномерно разпръскване на най-малките частици върху стъклената повърхност. С негова помощ се нанася покритие на основата на метални оксиди.