Как да се справим с конденза

Кондензацията е, когато капчици вода се събират върху студена повърхност, защото има влажен въздух в контакт с нея. Често се получава конденз по прозорците, защото техните повърхности са по-студени от стените с изолация. За да намалите кондензацията по прозорците, важно е първо да определите къде се появява кондензацията. Дали е от вътрешната страна на прозореца, от външната страна на прозореца или между стъклата на прозореца. Нека проучим причините за всяка област на конденз и съвети за предотвратяването му. Кондензът във вътрешността на прозорците и вратите се получава, когато топъл, влажен въздух влезе в контакт със студено стъкло. Това е особено често срещано през зимата, когато външният въздух е студен и сух, а вътрешният е топъл и влажен. Дори и да не използвате овлажнител, ежедневните дейности като къпане, готвене и дори дишане допринасят за влажността във вашия дом.

Как да се справим с конденза

Смяната на прозорците и вратите с течение или инсталирането на нов покрив или сайдинг намалява проникването на въздух във вашия дом, което прави по-плътно уплътнение. Това по-плътно уплътнение е страхотна новина за разходите ви за енергия, но плътно затвореният дом също така запазва повече влажност, което означава, че кондензацията върху по-студените повърхности в дома може да се появи по-често след тези подобрения. Устойчивата кондензация на вътрешните прозорци може да доведе до растеж на мухъл или плесен, които виреят във влажна среда и върху органични материали, като дърво. Мислете за конденза по прозорците си като индикатор за намаляване на влажността във вашия дом, преди да възникнат по-големи проблеми.

Начини, за да намалите влажността

Намаляване на конденза на прозорците през зимата във вашия дом. Кондензът от вътрешната страна на вашите прозорци е най-често срещан през зимата. Когато вътрешният въздух стане по-сух или стъклената повърхност се затопли, кондензът започва да се изпарява. Опитайте тези прости начини, за да намалите влажността в дома си. Използвайте преносим влагоуловител или инсталирайте влагоуловител за целия дом. Един от начините да намалите влажността на въздуха в дома си е да използвате влагоуловител. Изсушителите са електрически устройства, които помагат за извличане на вода от въздуха. Много хора купуват изсушители, за да премахнат миризмите на мухъл и да предотвратят плесен, мухъл и бактерии, но изсушителите могат да се използват и за намаляване на конденза по прозорците