Как се прави дренаж на прозорец

Водата се натрупва в пластмасовите прозорци поради редовното образуване на конденз върху различни конструктивни елементи. Също така, част от влагата попада вътре под формата на роса. Когато клапата е отворена или не е плътно затворена. Ако не източите водата, тя застоява и микроорганизмите започват да се развиват бързо вътре в конструкцията. Този процес може да бъде придружен от появата на неприятни миризми. За да се избегнат подобни ситуации, разработчиците на пластмасови прозорци са създали специална дренажна система. Която премахва цялата влага, натрупваща се вътре в конструкцията и отвън. Благодарение на това собствениците не трябва редовно да избърсват прозорците отвътре, тъй като те сами се изчистват. Какво представлява и как се прави дренаж на прозорец? Във вътрешността на PVC профилите винаги има кухини, те се наричат вътрешни камери. Именно с тяхна помощ водата излиза през прозорците.

Как се прави дренаж на прозорец

Процесът на естествено отстраняване на влагата обаче става възможен само след лека модернизация на профилите. Това изисква да направите вътрешни дренажни отвори, изрежете външните прорези. Подобни дейности се извършват в процеса на производство на прозорци с помощта на специален рутер, който ви позволява да правите същите дупки. Вътрешните прорези са разположени на рамката в долната зона на профила на крилото – там изтича цялата вода. Която се изхвърля от дренажната система. След това влагата следва вътрешните канали в профилните камери и се отвежда към металния отток през външните процепи. Някои собственици на подсилени прозорци се притесняват, че наличието на дренажни канали ще провокира корозивни процеси. Те няма за какво да се притесняват. Тъй като облицованите със стомана отделения са ефективно защитени от вода чрез вътрешни твърди мостове между отделните камери.

Декоративна функция

Защитни и декоративни тапи за дренажната система. За да се предпази системата от запушване откъм улицата, всеки външен слот на дренажния канал е затворен със специална пластмасова тапа. Тези елементи на прозоречните конструкции изпълняват не само защитна, но и декоративна функция. Осигурени са цветни капачки за ламинирани и масово боядисани прозорци. В същото време белите декоративни капачки понякога пожълтяват доста бързо. Което се обяснява с лошото качество на пластмасата от която са направени. Ако това е досадно, тогава такива евтини артикули можете да замените сами. Дренажните капачки могат лесно да се свалят от рамката без инструменти и дори по-лесно да се поставят във външните процепи. За да не застоява водата във вътрешните камери, а да изтича на улицата чрез гравитация. Прозорците трябва да бъдат монтирани в съответствие с всички изисквания, който предвижда желания ъгъл на наклон на рамката.