Мрежа против комари.

По целия свят мрежите против комари са ключов инструмент за предотвратяване на разпространението на болести, пренасяни от комари. За повечето от нас в Съединените щати комарите не са нищо друго освен досадни летни насекоми. Разбира се, никой от нас не обича да получава сърбящи ухапвания, но рядко се страхуваме от смъртта в резултат на това. Но вярвате или не. Мрежа против комари. Центровете за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че всяка година има около 1500 случая на малария, диагностицирани в САЩ. По-голямата част от тези случаи вероятно са пътници и емигранти. В Южна Азия, където има по-голяма вероятност от предаване на малария. Все пак маларията не е проблем, който американците трябва да пренебрегват. През 2015 г. Световната здравна организация заяви, че има 214 милиона клинични случая на малария и 438 000 смъртни случая, повечето от които деца в Африка. По целия свят мрежите против комари са ключов инструмент за предотвратяване на разпространението на болести, пренасяни от комари.

Мрежа против комари

Мрежите против комари или мрежите за легло са фини мрежи, закачени над врата, прозорец или легло, за да предпазят хората вътре от ухапвания от комари и често смъртоносните болести, пренасяни от насекомите. Защо мрежите против комари са важни? Комарите разпространяват всички видове вируси и паразити, които могат да причинят заболявания като Чикунгуня, Денга, Зика, Западен Нил, енцефалит и малария. Ваксината срещу малария има различна ефективност и няма ваксини за други болести, пренасяни от комари, като споменатите по-рано. Мрежите против комари са особено важни за защитата на най-уязвимите групи: бременни жени и деца под пет години. Обикновените ухапвания от комари могат да доведат до опустошителни заболявания и дори смърт за тези групи по-специално.

Как работят мрежите против комари?

Изработени от полиестер, полиетилен или полипропилен, мрежите за комарници създават защитна бариера около хората, които спят под тях. Мрежите против комари пазят насекомите най-добре, когато са предварително третирани с пиретроиден инсектицид. Според изчисленията, ако повече от половината общност използва третирана с инсектицид мрежа за легло, броят на комарите в района и продължителността на живота им ще бъдат намалени. Това може да защити всички членове на общността, дори ако те не са тези, които използват мрежа за комарници. Тези мрежи трябва да бъдат повторно третирани или сменени на всеки шест месеца до една година. Дълготрайните третирани с инсектициди мрежи за комарници, обаче запазват своята ефективност до три години. Те редовно се разпространяват в райони с малария и са свързани с рязко намаляване на случаите на малария.

Кога трябва да използвате мрежи против комари?

Ако сте отседнали в помещения, които не са подходящо защитени или климатизирани, мрежите против комари са от съществено значение за осигуряване на защита от комари. Комарите са най-активни по здрач и през нощта, така че времето за лягане е необходимо време за защита. Въпреки това, комарите също могат да живеят на закрито и да хапят по всяко време на деня или нощта, така че също използвайте репелент против насекоми и се прикрийте, като носите дрехи с дълги ръкави. Как можете да спрете разпространението на болести, пренасяни от комари? Събирането на необходимите ресурси за разпространение на мрежи за комарници е голямо предизвикателство. Всеки един комарник намалява броя на ухапванията от комари.