Предимства на PVC

PVC материалът е изобретен през 19-ти век, но едва през 20-ти век се използва за направата на прозорци и врати. Първите PVC прозорци се появяват в немските къщи през втората половина на ХХ век. PVC се появява на родния пазар около 70-те години и бързо започва да измества дървените прозорци и врати. Бързо нарастващата популярност на пластмасовите прозорци и врати се дължи на по-ниската цена и високата якост. Предимства на PVC. Старите от десетилетия дървени прозорци и врати се изкривиха от влага и блажната боя. Използвана за тяхното покритие, се отлепи бързо, което прави PVC чудесна алтернатива. Днес, въпреки че технологиите за дървена дограма са подобрени, експлоатационният им живот се е увеличил и вече не отстъпват на пластмасовите прозорци и врати, PVC продуктите все още са по-популярни. Това се дължи на ниските цени на PVC вратите.

Предимства на PVC

Успехът на PVC продуктите се определя от множество предимства. От гледна точка на клиента, най-голямото предимство на PVC продуктите е относително ниската им цена при запазване на доброто качество прозорците и вратите от този материал са по-евтини от прозорците и вратите с подобни размери и характеристики от алуминий или дърво. Те не изискват специални грижи, трудно се повреждат и най-важното е, че се почистват лесно. Друго предимство на PVC прозорците и вратите са огромните дизайнерски възможности. Те могат да бъдат с различни цветове и нюанси и дори да имитират цвета и текстурата на дървото. PVC може да се използва и за прозорци с нестандартни форми например с арки.

Фактори

Поради високата пластичност на PVC, той не е подходящ за производство на много големи стъкла или фасади: в такива случаи е по-добре да се използва алуминий или дърво. Не е вярно обаче, че прозорците и вратите, направени от този материал, имат по-добри експлоатационни параметри от дървото или алуминия независимо от материала, те зависят от такива фактори като дебелината на профила и оборудването на прозорците включително стъклопакета, и грижите, положени за осигуряване на напредъка на производствения процес. Съвременните технологии отварят възможности за производителите да създават нови дизайнерски продукти. Една от новостите, които навлязоха на пазара през последните години, са продуктите от PVC и алуминий.