Шумоизолиращ прозорец

Животът в града често е свързан със значително шумово замърсяване. Това може да бъде критично, ако жилищата се намират в близост до магистрали, железопътни линии, промишлени предприятия. Интензивният градски шум създава много неудобства през деня. Но когато човек не може да си почине дори вечер, през нощта, тогава постепенно се натрупва умора, появява се раздразнителност. От своя страна това води до лошо здраве. За решаване на проблема със звукоизолацията са проектирани специални полупрозрачни системи – звукоизолиращи прозорци. Характеристики на прозорци с подобрена звукоизолация. Звукоизолираните прозорци се различават значително от обикновените по своя дизайн. Използват специални профилни системи, стъклопакети, компоненти. Шумоизолиращ прозорец. Правилно произведените и монтирани конструкции могат да намалят нивото на шума от улицата с 35 dB или повече. Подобреният звукоизолиран прозорец с двоен стъклопакет трябва да се състои от най-малко три стъкла. Параметрите на продукта за шумозащита до голяма степен зависят от броя на камерите и дебелината на стъклените листове.

Шумоизолиращ прозорец

За увеличаването им се използва дебело ламинирано стъкло триплекс. Често в един стъклопакет се монтират платна с различна дебелина. Освен това камерите са направени по-широки, отколкото в конвенционалните дизайни. Скоростта на преминаване на звука през тях се намалява, ако вместо въздух се използват инертни газове като аргон, криптон, ксенон и други. Нивото на звукоизолация на полупрозрачна конструкция също се влияе от херметичността на монтажа в отвора на прозореца, вида на профила и качеството на уплътнителните елементи. Прозорците с подобрена шумоизолация са скъпи. По-често се монтират на места, където нормативно са определени нормите за допустимото ниво на шум. SNiP II-12 установява максимални нива на звуково налягане (dB) и еквивалентни нива на звук (dBA) за жилищни и обществени помещения за различни цели. Шумозащитните прозоречни конструкции са необходими, ако нивото на шума в хола е над 30-35 dB, спални – до 20 dB. В държавни институции, офиси се допуска стойност до 50 dB, библиотеки, училища – не повече от 40 dB. В други случаи инсталирането на такива системи не е практично.

Разновидности на звукоизолиращи системи

За подобряване на звукоизолационните характеристики на прозорците се използват няколко дизайнерски решения. Увеличаване на броя на стъклата в прозорец с двоен стъклопакет, тяхната дебелина. Подобряване на качеството на уплътняване на транслуцентната система. Увеличаване на ширината на камерите. Използване на инертни газове вместо въздух. Увеличаване на здравината на връзката между стъклопакета и профила. Такива прозоречни системи се различават по материала на профила, неговия тип и вида на прозореца с двоен стъклопакет. PVC профилите са доста твърди. Самият материал не може да потуши шумовото замърсяване. Следователно дизайнът на профилната система играе важна роля тук. Използват се дълбоки профили повече от 70 mm, за да може да се монтира широк стъклопакет.

Предимствата на специалните пластмасови конструкции

Предимствата на специалните пластмасови конструкции са, добро представяне при защита от шум. Високопрецизна изработка и монтаж. Повишена здравина на продуктите със затворена армировъчна система. Но продуктите от такива профили са скъпи, имат много тегло. Дървените прозорци с повишени параметри на защита от шум често се изработват с отделни двойни стъкла. Те са доста добри в премахването на шумовото замърсяване. Продуктите са издръжливи, екологични, с дълъг експлоатационен живот. Но има и недостатъци, висока цена, сложност на монтажа. Акустични уплътнители също се използват за подобряване на шумозащитните характеристики на прозоречните конструкции. Те се прилагат около периметъра на прозореца с двоен стъклопакет. Колкото по-еластичен е материалът, толкова по-добри са неговите амортизационни свойства – способността да гасят вибрациите на стъкления лист. Увеличаването на звуковата защита може да се постигне чрез разделяне на стъклото с импост, като се използва често свързване.

Тип профил

Дизайнът на профилната система също играе важна роля в шумозащитата на прозорците. Профилите трябва да имат голяма монтажна ширина, много камери и дебелина на предната стена над 2,8 mm. Предимствата на такива профили включват, висока якост и твърдост. Подсилена затворена армировка. Дълъг експлоатационен живот. Повишени параметри на звукоизолация. Но прозоречните блокове, направени от тези профилни системи, са тежки, скъпи и трудни за инсталиране. Вид прозорец с двоен стъклопакет. При производството на прозорци с подобрени звукоизолиращи свойства най-голямо внимание се обръща на прозорците с двоен стъклопакет. Той заема около 80% от площта на полупрозрачната структура, действайки като мембрана, която предава добре шума от улицата в стаята. Вместо монолитно стъкло се използва триплекс. Многослойното платно предава звуци много по-малко. Няколко камери с различна ширина потискат добре звуковите вълни. Необходимо е да вземете прозорци с двоен стъклопакет с поне три камери. Смяната на въздуха в камерите с инертен газ подобрява звукоизолиращите свойства на прозореца. Така че използването на аргон може да намали звука с 25%.